Uporabno vlakno sladkorne pese
Objavljeno v reviji MESO IN MESNINE, Št. 4/2004
Jože Mlinarič, univ. dipl. inž. živil. tehnol.
1.) PRIDOBIVANJE VLAKNA
Sladkorna pesa je sestavljena približno iz 76% vode, 18% sladkorja, in 6% celičnega materiala. Glavni vir za industrijsko proizvodnjo vlakna je pulpa, ki ostane po ekstrakciji sladkorja.
S segrevanjem odstranijo odvečno vlago, tako da dobijo izdelek ki vsebuje cca.73% prehranskih vlaknin, 10% proteinov, 4% sladkorja, 4% mineralov in 0,5% maščob, izdelek pa ne vsebuje pa fitinske kisline in glutena. Prehranske vlaknine sestavlja 1/3 topnih in 2/3 netopnih komponent. Topne predstavlja predvsem pektin, netopne pa hemiceluloza, celuloza in lignin. Izdelek se trži v različnih velikostih zrnc, ki so primerna za različne namene, predvsem v pekarstvu, mesni industriji in proizvodnji zdravju prijaznih izdelkov.
100 g izdelka vsebuje:
Energija (kJ) 260
Beljakovine (g) 9
Maščobe (g) 0'5
Ogljikovi hidrati (g) 4
Prehranske vlaknine (g) 73*
Minerali (g) 4
* vrednost je odvisna od naravnih nihanj
Tabela 1: Povprečne vrednosti 100g uporabnega vlakna sladkorne pese
Celoten članek si lahko preberete: